Tizenhárom oszlop...

Legyen ez a bejegyzés főhajtás, annak…

1, aki megszült, tartást adott, reggelente kínszenvedések árán fésült, hazatérésekkor mindig a kedvencemet főzte, betakart,amikor fáztam, türelemre tanított (több kevesebb sikerrel), ezerszer magyarázott el mindent, tűrte a miértjeimet, elengedett, amikor menni akartam, visszavárt, amikor elmentem, támogatta, ami fontos volt nekem, örült, amikor valami sikerült, mindig készen volt, amikor szükségem volt rá, mindig készen van, amikor szükségem van rá, délig hagy aludni, perel velem. szeret. másképp, mint mások.

 

 

2, aki bátorságra nevelt, pecázni tanított, történelmet mesélt, minden rémes mesét megnézett velem, elszállított a világ végére is, ha kértem, órákat várt rám, magazinokat vett nekem, könyveket ajánlott, hallgatja a kedvenc számaimat az autóban, nevet minden viccemen, nem számít, hogy tényleg viccesek-e, elolvas mindent, amit írok, nem számít, hogy az egy cetli, vagy egy száraz, súlyos tanulmány, hadba menne értem. figyel. megért.

 

 

3, aki példát mutat a kitartó szorgalmával, a töretlen tettvágyával, a meglepő szakértelmével, a jó szívével, a humorával, az akaraterejével, az energiájával. aki éjszakába nyúlóan dolgozik, ha erre van szükség, de letesz mindent a kezéből, ha a kicsik kezét kell megfogni, aki első szóra ugrik segíteni, ha tud, korrekt, következetes, kemény, kitartó. amikor a kisfiával beszél szelíd, és ragyog az arca. nagyon tud szeretni.

 

 

4, aki lenyűgöz, mert mindig tud valami olyasmit, amit mások biztos, hogy nem. olyasmit olvas, ami csak egyetemi körökben ismert igazán, önerőből gyűjtögetett olyan széleskörű műveltséget, ami nekem talán sosem lesz. nyitott, tele van tudásvággyal, tele van csodával, és lehetőséggel, kicsit különc, nagyon humoros, kicsit gyerek, nagyon őszinte ember. büszke rám, pedig nekem kellene büszkének lennem rá.

5, aki születésem óta itt van mellettem, megszámlálhatatlan közös élménnyel, emlékkel, rengeteg rögtönzött focimeccsel, tollaslabdázással, ünnepi ebéddel, utazással, nyaralással, bizarr ételekkel, időnként iszonyú izomlázzal, sok-sok önfeledtséggel, töméntelen bohóckodással, maszkokkal, jelmezekkel, filmekkel, sok-sok zenével, elfuserált dalszöveggel, rengeteg bizalommal. és a java még hátra van!

 

 

6, aki hétéves korom óta hallgat, figyel, válaszol, vigasztal, mesél, panaszkodik, választ vár, tanácsot kér, tanácsod ad, a legmélyebb poklokból rángat föl, akivel egy időben folyamatosan veszekedtünk, akit nem értettem, aki nem értett, akit jobban értettem, mint gondoltuk, aki jobban értett, mint gondoltam, aki magáról mindent elmesél, akinek mindent elmondhatok, aki azt is megérti, ami teljesen érthetetlen…

 

 

7,  aki szintén hétéves korom óta tűr, átlendít a szakadékokon, mindig akkor, és éppen akkor bukkan föl, amikor iszonyatos nagy szükség van rá, nem mond többet, csak éppen annyit, amennyire szükségünk van, csendben kísér végig, de soha nem hagyna cserben, aki pontosan tudja, mikor van rá szükségem. akivel rengeteg meghatározó közös utunk volt, aki nagyon nagy szeletet lát belőlem.

 

 

 

8, aki csak néhány éve fogja a kezem, töretlenül, szakadatlanul, könnyes nevetésekkel, átbeszélgetett éjszakákkal, világrengető színházi élményekkel, közös sétákkal, kétségbeesett villámtanulásokkal, izzasztó témazárókkal, emlékezetes kirándulásokkal, ezer titokkal, rengeteg sírással, sok nyárral, stranddal, állatkerttel, szárnybontogatással, öndefiniálással, útkereséssel. közös kínlódással a világegyetem legrémesebb versenyei előtt, születésnapokkal, ajándékokkal, rajzokkal a füzetlap szélén. nehéz lenni felsorolni, mi mindennel még.

 

 

9, aki táncolni tanított, és arra, hogy a zene varázslat, a ritmus kincs, a dallam bűvölet, a selyem csoda, az izmok összehangolt munkája valami különös titok. hogy a táncot terápiásan érdemes művelni, befelé figyelve, hogy a tánc a lélek orvosa, hogy lehet mindenen nevetni, és semmibe, de semmibe nem kell beletörni, mindig van tovább, vagy ha nem is tovább, újra, más úton, hogy több van bennem,mint amit elhiszek. hogy mindenkiben több van, mint amit elhisz.

 

 

10, aki terelget, kérdez, vezetget. aki más perspektívát mutat, más útra irányítja a figyelmemet, aki csendre int, túlértékel, megnyugtat, felkavar, érzékeny pontokra tapint, kimondja a kimondhatatlant, megölel, érdeklődik. figyel rám, de másképp: a lélekrezdülésekre figyel, tanít, tanul, megismer, megismertet magammal. megtanít elengedni, megtanít visszatalálni. kegyetlenül őszinte, és fájóan nyers. fantasztikusan türelmes, és lenyűgözően kíméletes.

 

 

11, aki hajt, töretlenül, inspirál, ösztönöz, kérdez, válaszol, segít. elkápráztat a lelkesedésével, a kendőzetlen őszinteségével, hogy mennyire képes önmaga lenni, hogy mennyire őszintén képes rajongani. tehetséges, és mégis alázatos, komoly, mégis lehet vele nevetni. egy bögre tea mellett meghallgatja az összes démonomat, és meghökkentő természetességgel válaszol a fel sem tett kérdéseimre, csak úgy, mellékesen. bátor, és céltudatos. és fogalma sincs róla, milyen fantasztikus…

 

 

12, aki a természetességével nyűgöz le újra, és újra. akiben esszenciálisan van jelen a nőiesség fullasztó csodája, aki mindig ragyog. valami könnyed maximalizmus lengi körül, mintha törekednie sem kellene arra, hogy csodálatos legyen. hisz abban, amivel foglalkozik, de nem fanatikus, valami rejtélyesen derűs nyugalommal lépi át a szürkeség gondjait. kavarog benne királynői méltóság, és parasztlányos kacérság, van benne valami nyugtalanító, valami megfejthetetlen. és nagyon tud nevetni.

 

 

13, aki nélkül elképzelhetetlen lenne bármi. visz magával, húz maga után, vonz magához, mint egy mágnes. tompítja a fájdalmakat, koptatja a múltat, behegeszti a sebeket, kiszínezi a színtelent, boldogságot lop a monotóniába, csodákhoz vezet, tűr, támogat, biztat, ösztönöz, nem hagy megállni, felemel, lehajol, felsegít, megtámaszt. átformál, átajzol. megszabadít, felszabadít, kibillent, visszabillent, megvéd. feléleszt. felolvaszt. felrepít.